EUSO – 2014.

Postavši punopravna članica Europske unije Hrvatska je prihvatila poziv za sudjelovanje na Prirodoslovnoj olimpijadi EU. Hrvatsku je na 12. Prirodoslovnoj olimpijadi EU koja je održana u u Ateni od 30. ožujka do 6. travnja 2014. godine predstavilo šest mladih prirodoslovaca u pratnji troje mentora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu. Troškove sudjelovanja država članica EU na ovoj olimpijadi pokriva država domaćin natjecanja, a troškove putovanja je za hrvatske sudionike Prirodoslovne olimpijade EU pokrilo Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH te PMF. PMF je, uz podršku strukovnih društava (Hrvatsko fizičko društvo, Hrvatsko kemijsko društvo i Hrvatsko biološko društvo) također preuzeo organizaciju sudjelovanja na olimpijadi.

Testiranjem najboljih učenika 8. i 1. razreda s prošlogodišnjih državnih natjecanja u znanju iz fizike, kemije i biologije za olimpijadu su odabrani učenici koji su bili najuspješniji u sva tri prirodoslovna područja. U tim A izabrani su učenici: Kazimir Jurlina (XV. gimnazija, Zagreb), Josip Kelava (Prva gimnazija, Varaždin) i Jan Radanović (XV. gimnazija, Zagreb), a u tim B učenici: Filip Bacinger (Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec) i Ilija Srpak (II. Osnovna škola, Varaždin) te učenica Petra Šikić (XV. gimnazija, Zagreb) (Slika 1a i Slika 1b). Svi učenici su prošli pripreme za olimpijadu koje su se tijekom ožujka 2014. godine održavale u praktikumima i laboratorijima Biološkog, Kemijskog i Fizičkog odsjeka PMF-a pod vodstvom mentora: dipl. ing. Planinke Pećine (fizika), izv. prof. dr. sc. Tajane Preočanin (kemija) i dr. sc. Andreje Lucić (biologija) i koordinatora hrvatske ekipe prof. dr. sc. Kreše Zadre.

Natjecanje u Ateni održavalo se od 30. ožujka do 6. travnja 2014. g. Tema prvog zadatka bilo je maslinovo ulje. U okviru složenog interdisciplinarnog zadatka biološki dio sastojao se u sastavljanju potometra kojim se mjeri intenzitet transpiracije lišća, kemijski je obuhvaćao određivanje peroksidnog broja maslinova ulja titracijom jodida s natrijevim tiosulfatom, a fizikalni aspekt zadatka sastojao se u određivanju viskoznosti i indeksa loma maslinova ulja. Tema drugog zadatka bila je morska voda. Trebalo je istražiti rast mikroskopske morske alge roda Nannochloropsis sp. u uvjetima različite koncentracije ugljikova dioksida. Ova alga koristi se u proizvodnji biodizela. Koncentracija stanica algi u kulturi određivana je pomoću UV-Vis spektrofotometra. Istovremeno, članovi tima zaduženi za kemijski dio zadatka trebali su sastaviti aparaturu za prekristalizaciju natrijeva klorida, pročistiti dobiveni uzorak soli i istražiti čistoću dobivenih kristala taložnom reakcijom s barijevim kloridom. Zadatak člana tima zaduženog za fiziku bio je spojiti strujni krug s ampermetrom, voltmetrom i ćelijom za mjerenje otpora vodene otopine natrijeva klorida, te izmjeriti utjecaj koncentracije otopljenog natrijeva klorida na električnu provodnost vodene otopine. Slika 2. „Borba“ članova hrvatskog tima A s izazovima drugog zadatka: Sve o morskoj vodi Između natjecateljskih dana organizatori su učenicima i mentorima pružili niz sportskih, kulturnih i gastronomskih doživljaja i druženja kao i nezaboravan izlet u mjesto održavanja drevnih antičkih olimpijskih igara – Olimpiju, smještenu na jugu poluotoka Peloponeza (Slika 3).
Slika 3. Hrvatski olimpijci (redom: Jan, Ilija, Kazimir, Petra, Josip i Filip) tijekom posjeta Olimpiji. Oba hrvatska tima su na Olimpijadi osvojila brončane medalje (Slika 4).