Novosti

Poziv na godišnju skupštinu HBD-a

Pozivamo vas na godišnju skupštinu HBD-a koja će se održati u četvrtak 12 prosinca 2019. godine, s početkom u 18:00h u Vijećnici Biološkog odsjeka, Rooseveltov trg 6.

DNEVNI RED

1) Uvodna riječ predsjednika Hrvatskog Biološkog Društva prof. dr. sc. Mladena Kučinića

2) Predavanje:

“VAŽNOST SUSTAVNOG ISPITIVANJA HIDROMORFOLOŠKIH ELEMENATA KAKVOĆE U RIJEKAMA”

Dr. sc. Ivan Vučković

3) Prihvaćanje dnevnoga reda Skupštine

4) Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika

5) Izvješće o radu Društva tijekom 2019. godine

6) Rasprava o izvješću

7) Donošenje Plana rada za razdoblje 2020. – 2021. i Financijskoga plana za 2020. g.

9) Razno

Prof. dr. sc. Mladen Kučinić
Predsjednik HBD-a

 

Nacionalni timovi Hrvatske osvojili srebrne medalje na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije

Od 4. do 11. svibnja u Almadi, Portugal održana je Prirodoslovna olimpijada Europske unije na kojoj su sudjelovala dva tročlana tima učenika u pratnji mentora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta koji su ih selektirali i pripremali za natjecanje, to su: prof. dr. sc. Krešo Zadro (Fizički odsjek), prof. dr. sc. Branimir Bertoša (Kemijski odsjek) i dr. sc. Andreja Lucić (Biološki odsjek). Učenici su na natjecanju rješavali dva problemska praktična zadatka koja objedinjuju tri prirodoslovna područja (fiziku, kemiju i biologiju), a teme su bile pluto i energija valova. Oba tima učenika su u konkurenciji 50 timova iz 25 zemalja EU osvojila srebrne medalje što je izvrstan uspjeh mladih olimpijaca: Grgura Premeca, Olge Jerković Perić, Marka Preočanina, Jakova Vilića i Mie Crnogaj (svi učenici XV. gimnazije, Zagreb) te Bartola Bućana (učenik III. gimnazije, Split).

Godišnja skupština – poziv

Predstavljanje – Englesko – hrvatski rječnik stanične i molekularne biologije

Biološki odsjek i Naklada Dominović pozivaju vas na predstavljanje prvog hrvatskog izdanja „Englesko-hrvatskog rječnika stanične i molekularne biologije“ koje će se održati 3. 04. 2019. u 15:00h u Vijećnici Biološkog odsjeka, Rooseveltov trg 6.

Englesko – hrvatski rječnik stanične i molekularne biologije – prvo hrvatsko izdanje

Početkom ožujka Naklada Dominović objavila je prvo hrvatsko izdanje „Englesko-hrvatskog rječnika stanične i molekularne biologije“. Riječ je o prijevodu petog izdanja djela „The Dictionary of Cell and Molecular Biology“ (2013.) čiji je autor J. M. Lackie. Hrvatsko izdanje nastalo je prijevodom pojmova i definicija iz izvornika, uz pokušaj poštovanja konvencija različitih znanstvenih disciplina koje se preklapaju s molekularnom i staničnom biologijom. Kako bi se olakšalo snalaženje iz perspektive hrvatskog nazivlja stanične i molekularne biologije kao polazišta pretrage, na kraju knjige nalazi se „Hrvatsko-engleski popis naziva“ s istaknutim brojem stranice na kojoj je moguće pronaći istovrijedni engleski naziv s pripadajućom definicijom pojma.
Prijevod je nastao suradnjom biologinja izv. prof. dr. sc. Petre Korać i prof. dr. sc. Mirjane Pavlica sa Zavoda za molekularnu biologiju Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu i kroatistice terminologinje Ane Vraneša, a kao konzultanti u projektu su sudjelovali i Stjepan Cesar, doc. dr. sc. Tomislav Portada, prof. dr. sc. Mara Dominis, izv. prof. dr. sc. Maja Matulić, doc. dr. sc. Snježana Židovec Lepej, doc. dr. sc. Ana Bielen i doc. dr. sc. Petra Peharec Štefanić.
Osim sažetih definicija unutar otprilike 12.000 natuknica, rječnik sadrži i 37 tablica s pregledom najznačajnijih pojmova te dodatak s hrvatskim nazivima SI-jedinica, kratica i korisnim konstantama.

Poziv na otvorenje izložbe

Hrvatski prirodoslovni muzej Vas sa zadovoljstvom poziva na otvorenje izložbe “Ususret novom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju – skriveni fundus” koja će se održati u petak, 08. ožujka 2019. u 12 sati.
Više informacija o izložbi pročitajte ma mrežnim stranicama Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Poziv na godišnju skupštinu HBD-a
Godišnja skupština HBD-a održat će se u četvrtak, 08. ožujka 2018. godine, s početkom u 18:00 sati u Vijećnici Biološkoga odsjeka PMF-a, Rooseveltov trg 6, Zagreb.
DNEVNI RED
1) Uvodna riječ predsjednika Hrvatskog Biološkog Društva prof. dr. sc. Mladena Kučinića
2) Predavanje: “TKIVNI INŽENJERING I REGENERATIVNA MEDICINA U ORTOPEDIJI” – Prof. dr. sc. Alan Ivković
3) Prihvaćanje dnevnoga reda Skupštine
4) Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika
5) Izvješće o radu Društva tijekom 2017. godine
6)  Rasprava o izvješću
7) Donošenje Plana rada za razdoblje 2018. – 2020. i Financijskoga plana za 2018. g.
8) Obavijest o organizaciji Hrvatskog Biološkog Kongresa u Poreču 2018. godine
9) Razno
Molimo Vas da prisustvujete Skupštini koja će trajati oko 90 minuta.
Prof. dr. sc. Mladen Kučinić
Predsjednik HBD-a


13. Hrvatski biološki kongres

Cijenjene kolegice i kolege, dragi biolozi,

Pozivamo vas u ime Organizacijskog i programskog odbora na 13. Hrvatski biološki kongres koji će se održati od 19. do 23. rujna 2018. godine u Poreču.
Upravo u ovom gradiću u Istri je 1981. godine održan Prvi kongres Hrvatskog biološkog društva.
Više od trideset pet godina ovaj već tradicionalni kongres svake treće godine okuplja biologe iz Hrvatske kao i one iz inozemstva, koji zastupaju različita područja bioloških znanosti.
Prijave i info na: http://www.hbd-sbc.hr/kongres2018


POZIV NA DRUGI SIMPOZIJ O SNAZI EVOLUCIJSKE MISLI
Prof. Robert Trivers i ideje koje su promijenile svijet
Robert Trivers Lecture Zagreb

Velika nam je čast pozvati Vas na 2. Simpozij o snazi evolucijske misli koji će ove godine ugostiti prof. Roberta Triversa, dobitnika Crafoord nagrade („Nobelove nagrade“ za biologiju, 2007.) i jednog od najvećih i najutjecajnijih evolucijskih teoretičara današnjice, na prvoj stanici njegove europske turneje. Osoba koju Richard Dawkins i Steven Pinker smatraju jednim od najznačajnijih biologa i mislilaca u povijesti zapadne misli, a kojeg je časopis Times uvrstio među 100 najvećih znanstvenika 20-og stoljeća će od 10. -13. listopada 2016. u Zagrebu, kroz četiri iznimno interesantna predavanja, izložiti neke od svojih najutjecajnijih ideja, svoje nove projekte, ali i podijeliti svoja zanimljiva životna iskustva koja su nedavno ovjekovječena autobiografskom knjigom i dokumentarcem „Wild life“.

Simpozij se premijerno otvara intrigantnim predavanjem za široku publiku pod nazivom: Večer uz Evolucijsku Biologiju: Osvrt na feminizam, transrodnost, homoseksualnost i ubojstva iz časti koje će se održati 10.listopada 2016., u 16:30 u Kinu Europa (Varšavska 3, Zagreb).
POZIV I RASPORED PREDAVANJA (pdf)


Plitvice
Dijatomeje: mali organizmi – veliki utjecaj
Predavanje “Dijatomeje: mali organizmi – veliki utjecaj” održati će dr. sc. Petar Žutinić i dr. sc.Buga Berković u srijedu, 13. srpnja 2016. godine u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1, PMF, Zagreb.
Alge kremenjašice (dijatomeje) mikroskopske su alge rasprostranjene u planktonu i bentosu gotovo svim vodenih ekosustava. Kao jedna od najvećih i najvažnijih skupina živućih organizama na Zemlji odgovorne su za 20-25% ukupne fiksacije ugljika, više od svih svjetskih prašuma zajedno, te za 20-40% ukupne proizvodnje kisika. Kakva je njihova uloga u ekologiji slatkih voda, posebice krških jezera, i na koji se način pomoću njih definira ekološki status slatkovodnog ekosustava? Na ova pitanja odgovoramo predstavljanjem projekta “Alge kremenjašice – deskriptor ekološkog stanja Plitvičkih jezera RH” koji financira Europska unija kroz Europski socijalni fond u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.


Hrvatsko biološko društvo dodijelilo je akademiku Igoru Štagljaru (Sveučilište u Torontu, Kanada) Plaketu Zdravko Lorković. Plaketa će biti uručena 25. svibnja 2016. u 18h na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (dvorana BO1), Rooseveltov trg 6 u Zagrebu. Prof. dr. sc. Štagljar će tom prilikom održati predavanje “Molekularne osnove karcinoma pluća: osvrt sa strane funkcionalne proteomike”
Stagljar predavanje


Po uplati članarine za 2016. g novim i starim članovima HBD-a na adresu koju navedu na uplatnici poslat će se poštom poklon – platnena vrećica s logom Društva (količine ograničene!)
vrecica-web
 
 
 
 
 
 
 
 


International Conference on Polyploidy, Hybridization and Biodiversity (ICPHB 2016)
Konferencija će se održati od 11 – 14 svibnja 2016. u Rovinju.
Informacije vezane za konferenciju pročitajte na:
http://www.hbd-sbc.hr/en/icphb2016/


Razgovore s prof. Dugatkin za boravka u Zagrebu objavili su:
Dugatkin Jutarnji list 09-01-2016 i tportal.hr
Hrvatsko biološko društvo i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar imaju čast pozvati Vas na dvodnevni simpozij
O snazi evolucijske misli: od bakterijske suradnje do ljudske društvenosti, seksa i sukoba / The Power of Evolutionary Thinking: From Bacterial Cooperation to Human Sociality, Sex and Fighting koji će održati Prof. Lee Alan Dugatkin sa Odsjeka za biologiju Sveučilišta u Louisvilleu 11. i 12. siječnja 2016. u Zagrebu.
Područje znanstvenog interesa prof. Dugatkina je evolucija društvenog ponašanja a posebice evolucija suradnje i agresije, interakcija između genetičke i kulturne evolucije, evolucija otpornosti na antibiotike i evolucija rizičnog ponašanja.
Prof. Dugatkin je autor više od 150 znanstvenih članaka o evoluciji i ponašanju u časopisima kao što su Nature, PNAS i The Proceedings of Royal Society of London te je održao pozvana predavanja na više od 100 sveučilišta diljem svijeta, uključujući Sveučilišta Harvard, Oxford i Cornell.
Objavio je tri knjige o evoluciji suradnje: „Cooperation among Animals: An Evolutionary Perspective“, „Cheating Monkeys and Citizen Bees“ i „The Altruism Equation: Seven Scientists Search for the Origins of Goodness“.
Prof. Dugatkin je autor dvaju sveučilišnih udžbenika: „Principles of Animal Behavior“ i „Evolution“ u koautorstvu s Carlom Bergstromom kao i nekolicine znanstveno-popularnih knjiga kao što su primjerice „Mr. Jefferson and the Giant Moose“ i „The Prince of Evolution“.
Raspored predavanja


U organizaciji Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta (UNIZG-AFZ), Hrvatskog biološkog društva i Europske savjetodavne komisije za slatkovodno ribarstvo i akvakulturu (EIFAAC) održat će se međunarodna konferencija vezana uz ključne teme iz područja slatkovodnih invazivnih životinjskih i biljnih vrsta, uključujući i vodene patogene.

Detaljnije informacije pročitajte na letku i mrežnim stranicama konferencije http://finsconference.eu


12. Hrvatski biološki kongres


Logo_kongres2015
12. Hrvatski biološki kongres održat će se od 18.-23. rujna ove godine u Svetom Martinu na Muri, u prekrasnom Međimurju.
I ove godine će ovaj već tradicionalni i po mnogočemu jedinstveni kongres okupiti biologe iz Hrvatske i inozemstva te brojne znanstvenike iz različitih područja bioloških znanosti. Očekuje vas osam novih tematskih sekcija, četiri simpozija, plenarna predavanja pozvanih eminentnih predavača, okrugli stolovi, zanimljive i korisne radionice te stručna ekskurzija u kojoj ćete vidjeti prekrasnu rijeku Muru i grad Čakovec te kušati međimurske specijalitete i vrhunska vina. Vidimo se u rujnu!
Prijave i info na: http://www.hbd-sbc.hr/kongres2015/