Novosti

Poziv na godišnju skupštinu HBD-a

Godišnja skupština HBD-a održat će se u četvrtak, 08. ožujka 2018. godine, s početkom u 18:00 sati u Vijećnici Biološkoga odsjeka PMF-a, Rooseveltov trg 6, Zagreb.

DNEVNI RED

1) Uvodna riječ predsjednika Hrvatskog Biološkog Društva prof. dr. sc. Mladena Kučinića

2) Predavanje: “TKIVNI INŽENJERING I REGENERATIVNA MEDICINA U ORTOPEDIJI” – Prof. dr. sc. Alan Ivković

3) Prihvaćanje dnevnoga reda Skupštine

4) Izbor zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika

5) Izvješće o radu Društva tijekom 2017. godine

6)  Rasprava o izvješću

7) Donošenje Plana rada za razdoblje 2018. – 2020. i Financijskoga plana za 2018. g.

8) Obavijest o organizaciji Hrvatskog Biološkog Kongresa u Poreču 2018. godine

9) Razno

Molimo Vas da prisustvujete Skupštini koja će trajati oko 90 minuta.

Prof. dr. sc. Mladen Kučinić
Predsjednik HBD-a


13. Hrvatski biološki kongres

Cijenjene kolegice i kolege, dragi biolozi,

Pozivamo vas u ime Organizacijskog i programskog odbora na 13. Hrvatski biološki kongres koji će se održati od 19. do 23. rujna 2018. godine u Poreču.
Upravo u ovom gradiću u Istri je 1981. godine održan Prvi kongres Hrvatskog biološkog društva.
Više od trideset pet godina ovaj već tradicionalni kongres svake treće godine okuplja biologe iz Hrvatske kao i one iz inozemstva, koji zastupaju različita područja bioloških znanosti.

Prijave i info na: http://www.hbd-sbc.hr/kongres2018


POZIV NA DRUGI SIMPOZIJ O SNAZI EVOLUCIJSKE MISLI

Prof. Robert Trivers i ideje koje su promijenile svijet

Robert Trivers Lecture Zagreb

Velika nam je čast pozvati Vas na 2. Simpozij o snazi evolucijske misli koji će ove godine ugostiti prof. Roberta Triversa, dobitnika Crafoord nagrade („Nobelove nagrade“ za biologiju, 2007.) i jednog od najvećih i najutjecajnijih evolucijskih teoretičara današnjice, na prvoj stanici njegove europske turneje. Osoba koju Richard Dawkins i Steven Pinker smatraju jednim od najznačajnijih biologa i mislilaca u povijesti zapadne misli, a kojeg je časopis Times uvrstio među 100 najvećih znanstvenika 20-og stoljeća će od 10. -13. listopada 2016. u Zagrebu, kroz četiri iznimno interesantna predavanja, izložiti neke od svojih najutjecajnijih ideja, svoje nove projekte, ali i podijeliti svoja zanimljiva životna iskustva koja su nedavno ovjekovječena autobiografskom knjigom i dokumentarcem „Wild life“.

Simpozij se premijerno otvara intrigantnim predavanjem za široku publiku pod nazivom: Večer uz Evolucijsku Biologiju: Osvrt na feminizam, transrodnost, homoseksualnost i ubojstva iz časti koje će se održati 10.listopada 2016., u 16:30 u Kinu Europa (Varšavska 3, Zagreb).

POZIV I RASPORED PREDAVANJA (pdf)


Plitvice

Dijatomeje: mali organizmi – veliki utjecaj

Predavanje “Dijatomeje: mali organizmi – veliki utjecaj” održati će dr. sc. Petar Žutinić i dr. sc.Buga Berković u srijedu, 13. srpnja 2016. godine u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1, PMF, Zagreb.

Alge kremenjašice (dijatomeje) mikroskopske su alge rasprostranjene u planktonu i bentosu gotovo svim vodenih ekosustava. Kao jedna od najvećih i najvažnijih skupina živućih organizama na Zemlji odgovorne su za 20-25% ukupne fiksacije ugljika, više od svih svjetskih prašuma zajedno, te za 20-40% ukupne proizvodnje kisika. Kakva je njihova uloga u ekologiji slatkih voda, posebice krških jezera, i na koji se način pomoću njih definira ekološki status slatkovodnog ekosustava? Na ova pitanja odgovoramo predstavljanjem projekta “Alge kremenjašice – deskriptor ekološkog stanja Plitvičkih jezera RH” koji financira Europska unija kroz Europski socijalni fond u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007. – 2013.


Hrvatsko biološko društvo dodijelilo je akademiku Igoru Štagljaru (Sveučilište u Torontu, Kanada) Plaketu Zdravko Lorković. Plaketa će biti uručena 25. svibnja 2016. u 18h na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (dvorana BO1), Rooseveltov trg 6 u Zagrebu. Prof. dr. sc. Štagljar će tom prilikom održati predavanje “Molekularne osnove karcinoma pluća: osvrt sa strane funkcionalne proteomike”

Stagljar predavanje


Po uplati članarine za 2016. g novim i starim članovima HBD-a na adresu koju navedu na uplatnici poslat će se poštom poklon – platnena vrećica s logom Društva (količine ograničene!)
vrecica-web

 

 

 

 

 

 

 

 


International Conference on Polyploidy, Hybridization and Biodiversity (ICPHB 2016)

Konferencija će se održati od 11 – 14 svibnja 2016. u Rovinju.

Informacije vezane za konferenciju pročitajte na:
http://www.hbd-sbc.hr/en/icphb2016/


Razgovore s prof. Dugatkin za boravka u Zagrebu objavili su:

Dugatkin Jutarnji list 09-01-2016 i tportal.hr

Hrvatsko biološko društvo i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar imaju čast pozvati Vas na dvodnevni simpozij

O snazi evolucijske misli: od bakterijske suradnje do ljudske društvenosti, seksa i sukoba / The Power of Evolutionary Thinking: From Bacterial Cooperation to Human Sociality, Sex and Fighting koji će održati Prof. Lee Alan Dugatkin sa Odsjeka za biologiju Sveučilišta u Louisvilleu 11. i 12. siječnja 2016. u Zagrebu.

Područje znanstvenog interesa prof. Dugatkina je evolucija društvenog ponašanja a posebice evolucija suradnje i agresije, interakcija između genetičke i kulturne evolucije, evolucija otpornosti na antibiotike i evolucija rizičnog ponašanja.

Prof. Dugatkin je autor više od 150 znanstvenih članaka o evoluciji i ponašanju u časopisima kao što su Nature, PNAS i The Proceedings of Royal Society of London te je održao pozvana predavanja na više od 100 sveučilišta diljem svijeta, uključujući Sveučilišta Harvard, Oxford i Cornell.

Objavio je tri knjige o evoluciji suradnje: „Cooperation among Animals: An Evolutionary Perspective“, „Cheating Monkeys and Citizen Bees“ i „The Altruism Equation: Seven Scientists Search for the Origins of Goodness“.

Prof. Dugatkin je autor dvaju sveučilišnih udžbenika: „Principles of Animal Behavior“ i „Evolution“ u koautorstvu s Carlom Bergstromom kao i nekolicine znanstveno-popularnih knjiga kao što su primjerice „Mr. Jefferson and the Giant Moose“ i „The Prince of Evolution“.

Raspored predavanja


U organizaciji Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta (UNIZG-AFZ), Hrvatskog biološkog društva i Europske savjetodavne komisije za slatkovodno ribarstvo i akvakulturu (EIFAAC) održat će se međunarodna konferencija vezana uz ključne teme iz područja slatkovodnih invazivnih životinjskih i biljnih vrsta, uključujući i vodene patogene.

Detaljnije informacije pročitajte na letku i mrežnim stranicama konferencije http://finsconference.eu


12. Hrvatski biološki kongres


Logo_kongres2015
12. Hrvatski biološki kongres održat će se od 18.-23. rujna ove godine u Svetom Martinu na Muri, u prekrasnom Međimurju.
I ove godine će ovaj već tradicionalni i po mnogočemu jedinstveni kongres okupiti biologe iz Hrvatske i inozemstva te brojne znanstvenike iz različitih područja bioloških znanosti. Očekuje vas osam novih tematskih sekcija, četiri simpozija, plenarna predavanja pozvanih eminentnih predavača, okrugli stolovi, zanimljive i korisne radionice te stručna ekskurzija u kojoj ćete vidjeti prekrasnu rijeku Muru i grad Čakovec te kušati međimurske specijalitete i vrhunska vina. Vidimo se u rujnu!

Prijave i info na: http://www.hbd-sbc.hr/kongres2015/