25. 02. 2018.

Poziv na predavanje

Prof. dr. sc. Alan Ivković
Tema predavanja: “TKIVNI INŽENJERING I REGENERATIVNA MEDICINA U ORTOPEDIJI”
Četvrtak, 8. ožujka 2018. godine u 18 sati
Hrvatsko – biološko društvo, Rooseveltov trg 6, dvorana B01

Izvanredni profesor dr.sc. Alan Ivković specijalist je ortopedije na Zavodu za ortopediju Kliničke bolnice Sveti Duh. Osim bogatog međunarodnog iskustva na području kliničke ortopedije, s posebnim fokusom na rekonstruktivnu kirurgiju donjih ekstremiteta, sportsku traumatologiju i kirurgiju stopala začetnik je uvođenja novih metoda regenerativne medicine i tkivnog inženjeringa u ortopediju. Nakon diplome Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, specijalizirao je ortopediju na Klinici za ortopediju KBC-a Zagreb. Dobitnik je Fulbrightove stipendije, pa akademsku godinu 2007/2008 provodi u Centru za molekularnu ortopediju na Sveučilištu Harvard u Bostonu, SAD, gdje radi na translacijskim projektima primjene molekularnih metoda u regeneraciji i reparaciji koštanog i hrskavičnog tkiva. Osim Harvarda, svoja klinička i znanstvena iskustva je stjecao na brojnim svjetskim klinikama, npr. Chicago, Freiburg, Basel i Amsterdam. Svoj znanstveni opus usmjerio je na područje primijenjenih istraživanja u ortopediji postavši voditelj hrvatske istraživačke grupe u okviru velikog međunarodnog konzorcija u okviru FP7 projekta BIO-COMET i Horizon 2020 projekta BIO-CHIP, gdje se istražuju mogućnosti proizvodnje hrskavice za kliničku primjenu.
Svoju akademsku karijeru započeo je na Sveučilištu u Rijeci, gdje je danas izvanredni profesor na Odjelu za biotehnologiju, a na Sveučilištu u Zagrebu je predavač na brojnim poslijediplomskim kolegijima na Medicinskom fakultetu, te viši predavač na Zdravstvenom veleučilištu. Objavio je 40 znanstvenih i stručnih radova u međunarodnim, recenziranim časopisima, 6 poglavlja u knjigama, te preko 60 priopćenja na znastvenim i stručnim kongresima.
Izv.prof.dr.sc. Alan Ivković dugogodišnji je službeni liječnik Hrvatske vaterpolske reprezentacije (London 2012., Zagreb 2010., Melbourn 2007). Član je upravnog odbora Hrvatskog ortopedskog društva, Američke akademije ortopedskih kirurga, Ortopedskog istraživačkog društva, Međunarodnog društva za reparaciju hrskavice te Europskog društva za kirurgiju koljena, sportsku traumatologiju i artroskopiju.