Ljetna škola mladih biologa

2007.

Izvještaj o Ljetnoj školi mladih biologa održanoj u Baškim Oštarijama od 16. do 21. lipnja 2007. godine

Ljetna škola mladih biologa održana je od 16. do 21. lipnja 2007. godine u Baškim Oštarijama. Školu je organiziralo Hrvatsko biološko društvo 1885. (HBD), kao nagradu za učenike koji su postigli zapažene rezultate na Državnom natjecanju iz biologije. Školu su završili sljedeći učenici: Katarina Blažina, Ela Čurčić, Deni Dabo, Dajana Dević, Barbara Križaić, Nikolina Mesarec, Ena Mrakužić, Igor Novak, Ena Pritišanac, Iva Pritišanac, Sara Šundalić, Mario Vlahović i Monika Žužak. Bili su to učenici 1., 2. i 3. razreda gimnazije ili strukovnih škola iz Osijeka, Zagreba, Čakovca, Jastrebarskog, Daruvara i Karlovca.

Program rada škole (objavljen na stranicama HBDa kao i u Glasniku Ljetne škole) ostvaren je u potpunosti. Učenici su 5-7 sati dnevno bili na terenu gdje su ih voditelji škole upoznavali s florom i faunom te geologijom i meteorološkim obilježjima područja Baških Oštarija i okolnih vrhova Velebita (Jelarje, Sadikovac, Basača, Badanj, Ljubičko brdo). Izlazak na teren uključivao je planinarenje, a nekima je to bilo novo uzbudljivo iskustvo. U prirodi uz lijepe vidike na more i otoke te velebitske krajolike učenici su se opustili i sponatano se razvila prijateljska atmosfera. Čuli smo mišljenje učenika o nastavi i nastavnim programima te odnosima učenika i profesora, a zadivilo nas je njihovo znanje, vedrina i želja za učenjem. Vladanje učenika bilo je besprijekorno te ih je i osoblje hotela Velebno, koje ima i loših iskustava s učenicima koji demoliraju hotelski inventar, posebno pohvalilo i nagradilo.

U vinskom podrumu hotela bio je improviziran laboratorij i predavaonica. Učenici su analizirali sakupljeni materijal i uz pomoć stručnjaka određivali biljne i životinjske vrste sakupljene na terenu. Izrađivali su citološke preparate i promatrali stanice i kromosome u cvjetnim pupovima ljiljana, izolirali su DNA, promatrali mikroorganizme iz uzoraka vode potoka Ljubice. Veselila ih je također izrada termometra i tlakomjera iz otpadne ambalaže. Poseban interes pobudilo je postavljanje klopki za male sisavce kao i hvatanje te prstenovanje ptica. S interesom su slušali priču gospodina Vladimira Prpe o njegovim iskustvima sa zmijama u prirodi. Bilo je također zanimljivo saznati što se mjeri u meteorološkoj postaji Baških Oštarija.

U okviru Ljetne škole održano je šest predavanja koja su obrađivala teme iz molekularne biologije (Vladimir Delić), podrijetla života na Zemlji (Marijana Krsnik-Rasol), botanike (Nina Vuković), zoologije (Eduard Kletečki), geologije (Vladimir Jelaska) i meteorologije (Dubravka Rasol). Učenici su sva predavanja slušali s interesom i u živim raspravama pokazali izvrsno znanje i sposobnost zaključivanja.

Zahvaljujemo Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa kao i Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i šport na financijskoj pomoći, donaciji “Sabre” na 18 primjeraka vrhunskih udžbenika biologije (Lewis, R. i sur. Life, Mc Graw Hill, 2004), Agenciji za strukovno obrazovanje na 18 priručnih mikroskopa i kompasa za učenike.

Voditelji škole:

Prof. dr. sc. Marijana Krsnik-Rasol, PMF, redoviti profesor
Prof. dr. sc. Nikola Ljubešić, IRB, znanstveni savjetnik u mirovini i naslovni redoviti profesor PMFa
Mr. sc. Eduard Kletečki, Prirodoslovni muzej, viši kustos
Nina Vuković, dipl. ing. ekologije, PMF, vanjski suradnik bez stalnog radnog odnosa
Ronald Rasol, profesor savjetnik u mirovini

U radu škole sudjelovali su još sljedeći nastavnici i stručnjaci:

Prof. dr. sc. Vladimir Jelaska, PMF, redoviti profesor u mirovini
Prof. dr. sc. Vladimir Delić, PMF, naslovni redoviti profesor u mirovini
Dubravka Rasol, dipl. ing., Državni hidrometeorološki zavod
Marijana Vuković, dipl. ing., Prirodoslovni muzej

Prof. dr. sc. Marijana Krsnik-Rasol

Skip to content