Ljetna škola mladih biologa

2008.

Izvještaj o Ljetnoj školi mladih biologa u Baškim Oštarijama od 22. do 27. lipnja 2008. 

Ljetna škola mladih biologa održana je od 22. do 27. lipnja 2008. u Baškim Oštarijama. Program škole odvijao se prema predviđenom planu s kojim su učenici bili unaprijed upoznati. Školu je završilo 11 učenika.  Organizator škole je Hrvatsko biološko društvo.

Na terenu, uz planinarenje i dulje šetnje po okolnom kraju, učenici su upoznavali biljni i životinjski svijet Velebita, a saznali su i neke zanimljivosti o klimatskim i geološkim osobinama toga kraja. Poslije večere vinski podrum hotela Velebno pretvoren je u predavaonicu i priručni laboratorij. Učenici su slušali predavanja o molekularnoj biologiji, botanici, zanimljivostima Velebita i o mogućnostima života izvan Zemlje. Istraživali su biološke uzorke sakupljene na terenu, priređivali mikroskopske preparate i mikroskopirali, izolirali DNA i izrađivali jednostavne mjerne instrumente. Naučili su kako postaviti klopke za male životinje, a uzbudljivo je bilo u rano jutro istražiti ulovljene životinje. U zoru su postavili mrežu za hvatanje ptica te su naučili kako se ptice prstenuju.

Anonimna anketa pokazala je da su učenici Školu ocijenili prosječnom ocjenom 4,5. Uz pohvale, bilo je  primjedbi i sugestija za poboljšanje rada škole. Neki učenici smatraju da nakon planinarenja i rada na terenu treba osigurati dulji odmor i više laboratorijskog rada. Njihove primjedbe pomoći će u organiziranju budućih ljetnih škola mladih biologa.

Voditelji Ljetne škole, s dugogodišnjim iskustvom, primijetili su stalni napredak u teorijskom znanju učenika kao i sve slabiju fizičku izdržljivost učenika.

Skip to content