Vremenik natjecanja
  • školsko natjecanje i smotra: 28. siječnja 2008. u 13 sati 
  • županijsko natjecanje i smotra: 14. ožujka 2008. u 10 sati 
  • državno natjecanje i smotra: 11. – 13. svibnja 2008.

Na natjecanju i smotri mladih biologa mogu sudjelovati učenici 7. i 8. razreda osnovne škole, te učenici sva četiri razreda gimnazije ili srednjih strukovnih škola. Učenici se mogu natjecati u poznavanju gradiva iz biologije, razreda koji pohađaju. S obzirom da se natjecanje i smotra organizira u sklopu programa izvannastavnih aktivnosti, na smotri mogu sudjelovati učenici koji su izradili samostalni istraživački rad.

Državno natjecanje i smotra iz biologije održani su od 11. do 13. svibnja 2008. u OŠ don Mihovila Pavlinovića u Podgori. Domaćini su pripremili prigodan program te simbolične poklone za sve sudionike. Sve nazočne pozdravio je ravnatelj škole Jakov Batinović, prof. i zaželio im ugodan boravak u njihovom malom, ali gostoljubivom gradu. Pozdrave i lijepe želje uputio je i načelnik Općine Podgora Momir Sumić, prof. Predsjednica Državnoga povjerenstva doc.dr.sc. Gordana Rusak, čestitala je učenicima i njihovim mentorima na dosad postignutim rezultatima i zaželjela svim sudionicima natjecanja i smotre puno uspjeha u radu. Predstojnica Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Split, Vesna Marović, dipl. oec., pozdravila je nazočne i zamolila učenice Enu i Ivu Pritišanac iz II. gimnazije Osijek, koje su kao i učenik Petar Čuček iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zagreb, osvojile zlatnu medalju na XV. međunarodnom skupu mladih znanstvenika u Ukrajini, da simbolično otvore Državno natjecanje i smotru iz biologije 2008. Sudjelovao je 181 učenik, 65 u znanju, a ostali u istraživačkim radovima. Učenici su se natjecali u 6 kategorija u znanju (7. i 8. razred osnovne škole te 1. do 4. razred srednje škole). U smotri radova bilo je 9 kategorija (prema znanstvenim područjima). Svi su natjecatelji pokazali izvrsno znanje te poznavanje tema kojima su se bavili. Učenici, zajedno sa svojim mentorima, stigli su iz svih dijelova Hrvatske. Za vrijeme rada povjerenstva, učenici i njihovi mentori posjetili su nekoliko biološki značajnih područja u okolici Podgore. Natjecanje i smotra završili su 13. svibnja 2008. proglašenjem najuspješnijih sudionika i dodjelom nagrada. Najuspješniji srednjoškolci imaju priliku sudjelovati u Ljetnoj školi mladih biologa, koju organizira HBD 1885 u Baškim Oštarijama. Škola je bila izvanredan domaćin, što nam je svima boravak u Podgori učinilo vrlo ugodnim.

Popis učenika pozvanih na Državnu smotru i natjecanje mladih biologa Popis učenika nagrađenih na Državnoj smotri i natjecanju mladih biologa Testovi s Državnog natjecanja i smotre mladih biologa
Skip to content