Međunarodno natjecanje ICYS

2014.

2014. godine međunarodno natjecanje International Conference of Young Scientists (ICYS) trebalo se održati u Ukrajini, u Kharkhivu, od 24. do 29. travnja 2014. (http://icys2014.univer.kharkov.ua). Zbog eskalirajućih političko-ratnih događanja početkom 2014. godine u Ukrajini, ekipa iz Hrvatske odustala je od odlaska na natjecanje u Ukrajinu te je takva odluka sredinom veljače 2014. javljena Organizacijskom i Upravnom odboru ICYS-a.

Za ICYS natjecanje te godine bili su predloženi sljedeći učenici i radovi:

Iva Džakula i Lovro Kićinbaći, 4. razred Gimnazije Petar Preradović iz Virovitice, s radom: Utjecaj boje svjetlosti na fotosintezu i transpiraciju (mentor Zvonko Ternjej, prof.)

Marko Lagančić, 4. razred 2. Srednje škole „August Šenoa“ iz Garešnice, s radom: Utjecaj različite koncetracije duhanskog dima na suspenziju pivskog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) (mentorica Đurđa Đurđević, prof.)

Mislav Bjeliš i Viktor Novak, 3. razred V. Gimnazije iz Zagreba, s radom Utjecaj istosmjerne električne struje na rast i klijanje biljaka (mentorica Romana Halapir Franković, prof.)

Tomislav Sklebar, ucenik 4. razreda Prirodoslovne skole Vladimira Preloga iz Zagreba, s radom iz primjenjene fizike (mentorica Suzana Galović, prof.)

Na žalost Organizacijski i Upravni odbor ICYS-a su tek krajem ožujka 2014. odlučili odustati od organizacije natjecanja u Ukrajini, nakon čega je organizaciju istog ponudio nacionalni koordinator Srbije. Natjecanje ICYS je tako ipak održano u Beogradu, od 17. do 24. travnja 2014. S obzirom da je ekipa iz Hrvatske već ranije odustala od odlaska u Ukrajinu, a nije ni bilo naznaka ikakvog premještanja samog natjecanja, hrvatski učenici nisu se pripremali za natjecanje, niti su tražena financijska sredstva za put i boravak na ICYS-u. Stoga je na ovo naglo premještanje ICYS-a, nacionalna koordinatorica prof.dr.sc. Božena Mitić javila organizatorima u Srbiju da, bez obzira na blizinu nove lokacije ICYS-a, nažalost nije u mogućnosti u tako kratkom vremenu (manje od mjesec dana) osigurati financiranje i pripremiti predviđenu ekipu iz Hrvatske. Organizacijski i Upravni odbor uvažio je obrazloženje te je nacionalna koordinatorica Hrvatske prof.dr.sc. Božena Mitić, pozvana na ICYS u Beograd kako bi bila članica međunarodnog žirija.

S obzirom da je većina predloženih učenika za hrvatsku ekipu bila u 4. razredu te su 2014. godine izašli iz sustava srednjoškolskog obrazovanja, prema propozicijama ICYS-a nisu se više mogli natjecati na sljedećem ICYS-u. Stoga su za ICYS 2015. ostali samo kandidati iz tadašnjeg 3. razreda – Mislav Bjeliš i Viktor Novak iz V. Gimnazije iz Zagreba.

Skip to content