Međunarodno natjecanje ICYS

2015.

Ove se godine 22. međunarodno natjecanje iz prirodnih znanosti, International Conference of Young Scientists (ICYS) održalo u Turskoj, u Izmiru, od 19. do 25. travnja 2015. (http://www.izmir.edu.tr/icys2015/).
Na natjecanju su sudjelovala tri učenika, svi iz Zagreba: maturanti V. Gimnazije, MISLAV BJELIŠ i VIKTOR NOVAK te učenik 3. razreda Gimnazije Lucijana Vranjanina, PETAR SABOLEK. Za natjecanje ih je pripremala nacionalna koordinatorica za ICYS, prof.dr.sc. Božena Mitić, koja je na samom natjecanju bila i članica međunarodnog žirija. U pratnji učenika bila je i mentorica iz V. gimnazije, Romana Halapir Franković, kojoj je već drugi istraživački učenički rad predložen za ICYS.

Na natjecanju su sudjelovali srednjoškolci iz 20 zemalja s preko 100 znanstvenih radova. Hrvatski učenici, izabrani za ovo natjecanje na temelju svojih prijašnjih uspjeha na Državnim natjecanjima iz biologije i fizike, na ICYS natjecanju su sudjelovali s dvije prezentacije svojih znanstvenih radova pred međunarodnim žirijem te su postigli zapažene rezultate.

MISLAV BJELIŠ i VIKTOR NOVAK osvojili su u kategoriji LIFE SCIENCES 3. mjesto i brončane medalje za svoj rad o utjecaju električne struje na rast i klijanje biljaka (mentorica Romana Halapir Franković, profesorica biologije). Učenik PETAR SABOLEK također je u kategoriji PHYSYCS imao zapaženu prezentaciju o tekućim lećama (mentorica Mirjana Tolić, profesorica fizike), ali je uprkos visokim bodovima, nažalost ostao bez medalje. Da se i ovdje radi o iznimno darovitom učeniku vidljivo je i stoga što je P. Sabolek i ove godine pozvan na Državno natjecanje iz fizike.

O ovom lijepom uspjehu hrvatskih učenika obaviješteni su i mediji te je cijela ekipa gostovala u emisji HTV-a „Dobro jutro Hrvatska“: http://www.hrt.hr/282492/magazin/jos-jedan-uspjeh-hrvatskih-srednjoskolaca

Skip to content