Međunarodno natjecanje ICYS

2006.

Prvi su puta ove godine na XIII. međunarodnoj konferenciji mladih znanstvenika (ICYS) održanoj od 18. do 23. travnja u Stuttgartu sudjelovali i predstavnici Hrvatske.

U našoj ekipi bilo je pet učenika od kojih su četiri učenici čakovečke Gimnazije i jedan učenik gimnazije “Lucijan Vranjanin” iz Zagreba. Na konferenciji je prezentirano ukupno 96 projekata iz 15 zemalja raspoređenih u šest kategorija. U svakoj kategoriji internacionalni žiri dodjeljuje medalje i priznanja najboljima, ovisno o kvaliteti teme i istraživačkog rada, prezentaciji učenika, diskusiji i znanju učenika o području iz kojeg je istraživanje napravljeno. Iako su prvi puta sudjelovali na ICYS naši učenici izvrsno su predstavili Hrvatsku ali i svoje Međimurje i Gimnaziju. Postigli su zavidan rezultat i osvojili tri medalje.
Rad “Utjecaj staništa na kvalitativni i kvantitativni sastav flavonoida” prezentirala je Lana Štimac i osvojila zlatnu medalju, rad “Kartiranje vrsta Leucojum vernum L., Fritillaria meleagris L. iMyricaria germanica (L.) Desv. na području Međimurja” prezentirala je učenica Larisa Musić i za svoju prezentaciju osvojila srebrnu medalju, a Maja Žvorc prezentirala je rad “Odnos kondicije učenika i aerobno-anaerobni praga određenog Conconijevim testom” i osvojila brončanu medalju. Učenik Hrvoje Barić prezentirao je rad “Praktična holografija”.

Mentori radova su prof. Denis Barčot, prof. Nevenka Sinković i prof. Žaklin Lukša. Treba napomenuti da su ovi radovi rezultat timskog i kontinuiranog rada jer su ih započeli naši učenici, sada već studenti Bartolić Tamara, Ćerić Jasna, Jambrošić Ana, Oletić Dinko, Pekarić Edo, Radotić Mia, Tepalović Dino, Vugrinec Anja koji su prethodnih godina nagrađeni na državnim natjecanjima u Hrvatskoj. Učenik Stjepan Vučković iz gimnazije “Lucijan Vranjanin” prezentirao je također rad iz fizike “Electrostatic pendulum” mentora Stjepana Saboleka.

 

Skip to content