Međunarodno natjecanje ICYS

2010.

I ove godine ekipa hrvatskih učenika čiji su istraživački radovi nagrađeni na državnom natjecanju iz biologije sudjelovala je na međunarodnom natjecanju International Conference of Young Scientists (ICYS). Natjecanje je održano od 12. do 17. travnja 2010. godine na Baliju u Indoneziji.

Dva rada osvojila su specijalne nagradeFilip Bukša (srednja škola Bartula Kašića iz Paga) s radom „Ribe Paškog zaljeva“ dobio je nagradu za najefektivniji rad u kategoriji Life Science, Ana-Marija Knežević i Luna Lakić (gimnazija Jurja Barakovića iz Zadra) s radom “Utjecaj čičoke na smanjenje kolesterola kod ljudi” za rad s najprimjenjivijim rezultatima  istraživanja također u kategoriji Life Science. Svoj rad “Ekstrakcija eteričnih ulja“ na natjecanju je predstavio i učenik Mario Gigović (srednja škola Mate Blažin iz Labina).

Nakon natjecanj ekipa je krenula prema Hrvatskoj ali zbog problema s vulkanskom prašinom ostala u Kuala Lumpuru. U pomoć je priskočio hrvatski veleposlanik u Kuala Lumpuru, Željko Bošnjak, na čemu mu od sveg srca zahvaljujemo.  Nakon provedene noći u Kuala Lumpuru uspjeli smo poletjeti prema Rimu gdje smo nakon cjelodnevnog čekanja i traženja karata ipak uspjeli doći do Splita i na kraju do Zagreba.

Skip to content