Međunarodno natjecanje ICYS

2016.

Međunarodno natjecanje iz prirodnih znanosti, International Conference of Young Scientists (ICYS) održalo se ove godine po 23. put i to u Rumunjskoj (Cluj-Napoca, od 16. do 22. travnja 2016.; http://www.icys2016.com). U konkurenciji od preko 100 znanstvenih radova iz 28 zemalja, na natjecanju je sudjelovalo i pet hrvatskih srednjoškolaca iz Čakovca i Zagreba, predloženih za sudjelovanje na ovogodišnjem ICYS-u na temelju rezultata postignutih na Državnim natjecanjima iz biologije i fizike 2015. godine. Naši učenici prezentirali su pred međunarodnim žirijem tri znanstvena istraživačka rada i svi su bili izvrsni – sva su tri rada nagrađena. Na ovogodišnjem ICYS-u su sudjelovali i osvojili nagrade sljedeći učenici:

U kategoriji Life Science:

LORA PEVEC (V. Gimnazija, Zagreb, 2. razred, mentorica Romana Halapir Franković, prof.) s radom o biologiji kućnog šturka osvojila je srebrnu medalju te specijalnu nagradu za poster i nagrada sponzora natjecanja.

U kategoriji Environmental Sciences:
NIKOLA NOVOSEL i MATEA PAVIČIĆ (Nadbiskupska klasična gimnazija, Zagreb, 4. razred, mentorica Karmela Brčić Đapić, prof.) s radom o biološkim i ekološkim obilježjima bijele imele osvojili su brončane medalje.

U kategoriji Physics:
FILIP BACINGER i JURAJ BARLEK (Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec, 3. razred, mentorica Melita Sambolek, prof.) s radom o vrtložnim strujama osvojili su također brončane medalje.

Za natjecanje ih je pripremala i vodila nacionalna koordinatorica za ICYS, prof.dr.sc. Božena Mitić, koja je na samom natjecanju bila i članica međunarodnog žirija. U pratnji učenika bile su i dvije mentorice – Romana Halapir Franković i Melita Sambolek. O ovom lijepom uspjehu hrvatskih učenika obaviješteni su i mediji te je cijela ekipa gostovala u emisiji HTV-a „Dobro jutro Hrvatska“ (02.05.2016.).

Skip to content