Prirodoslovna olimpijada Europske Unije EUSO

2014.

Postavši punopravna članica Europske unije Hrvatska je prihvatila poziv za sudjelovanje na Prirodoslovnoj olimpijadi EU. Hrvatsku je na 12. Prirodoslovnoj olimpijadi EU koja je održana u u Ateni od 30. ožujka do 6. travnja 2014. godine predstavilo šest mladih prirodoslovaca u pratnji troje mentora s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu. Troškove sudjelovanja država članica EU na ovoj olimpijadi pokriva država domaćin natjecanja, a troškove putovanja je za hrvatske sudionike Prirodoslovne olimpijade EU pokrilo Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta RH te PMF. PMF je, uz podršku strukovnih društava (Hrvatsko fizičko društvo, Hrvatsko kemijsko društvo i Hrvatsko biološko društvo) također preuzeo organizaciju sudjelovanja na olimpijadi.

Testiranjem najboljih učenika 8. i 1. razreda s prošlogodišnjih državnih natjecanja u znanju iz fizike, kemije i biologije za olimpijadu su odabrani učenici koji su bili najuspješniji u sva tri prirodoslovna područja. U tim A izabrani su učenici: Kazimir Jurlina (XV. gimnazija, Zagreb), Josip Kelava (Prva gimnazija, Varaždin) i Jan Radanović (XV. gimnazija, Zagreb), a u tim B učenici: Filip Bacinger (Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec) i Ilija Srpak (II. Osnovna škola, Varaždin) te učenica Petra Šikić (XV. gimnazija, Zagreb) (Slika 1a i Slika 1b). Svi učenici su prošli pripreme za olimpijadu koje su se tijekom ožujka 2014. godine održavale u praktikumima i laboratorijima Biološkog, Kemijskog i Fizičkog odsjeka PMF-a pod vodstvom mentora: dipl. ing. Planinke Pećine (fizika), izv. prof. dr. sc. Tajane Preočanin (kemija) i dr. sc. Andreje Lucić (biologija) i koordinatora hrvatske ekipe prof. dr. sc. Kreše Zadre.

Natjecanje u Ateni održavalo se od 30. ožujka do 6. travnja 2014. g. Tema prvog zadatka bilo je maslinovo ulje. U okviru složenog interdisciplinarnog zadatka biološki dio sastojao se u sastavljanju potometra kojim se mjeri intenzitet transpiracije lišća, kemijski je obuhvaćao određivanje peroksidnog broja maslinova ulja titracijom jodida s natrijevim tiosulfatom, a fizikalni aspekt zadatka sastojao se u određivanju viskoznosti i indeksa loma maslinova ulja. Tema drugog zadatka bila je morska voda. Trebalo je istražiti rast mikroskopske morske alge roda Nannochloropsis sp. u uvjetima različite koncentracije ugljikova dioksida. Ova alga koristi se u proizvodnji biodizela. Koncentracija stanica algi u kulturi određivana je pomoću UV-Vis spektrofotometra. Istovremeno, članovi tima zaduženi za kemijski dio zadatka trebali su sastaviti aparaturu za prekristalizaciju natrijeva klorida, pročistiti dobiveni uzorak soli i istražiti čistoću dobivenih kristala taložnom reakcijom s barijevim kloridom. Zadatak člana tima zaduženog za fiziku bio je spojiti strujni krug s ampermetrom, voltmetrom i ćelijom za mjerenje otpora vodene otopine natrijeva klorida, te izmjeriti utjecaj koncentracije otopljenog natrijeva klorida na električnu provodnost vodene otopine. Slika 2. „Borba“ članova hrvatskog tima A s izazovima drugog zadatka: Sve o morskoj vodi Između natjecateljskih dana organizatori su učenicima i mentorima pružili niz sportskih, kulturnih i gastronomskih doživljaja i druženja kao i nezaboravan izlet u mjesto održavanja drevnih antičkih olimpijskih igara – Olimpiju, smještenu na jugu poluotoka Peloponeza (Slika 3).
Slika 3. Hrvatski olimpijci (redom: Jan, Ilija, Kazimir, Petra, Josip i Filip) tijekom posjeta Olimpiji. Oba hrvatska tima su na Olimpijadi osvojila brončane medalje (Slika 4).

Skip to content