Prirodoslovna olimpijada Europske Unije EUSO

2016.

Sudjelovanje Hrvatske na 14. prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije

Hrvatska je ove godine po treći put kao natjecatelj sudjelovala na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (EU) (egl. European Science Olympiad – EUSO). Prirodoslovna olimpijada EU je natjecanje namijenjeno učenicima do 16. godine koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih praktičnih zadataka iz fizike, kemije i biologije. Ove godine EUSO je održan u Tartu, Estonija od 7. do 14. svibnja (http://euso2016.ee/) . U timu A ove godine natjecali su se Vilim Lendvaj (XV. Gimnazija, Zagreb), Mirko Duvnjak (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb),  i Paula Vidas (XV. Gimnazija, Zagreb), dok su u timu B bili Tea Arvaj (III: gimnazija, Osijek), Luka Bulić Bračulj (OŠ Meje, Split) i Noa Jelić Matošević (Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka). Mentor iz kemije i koordinator hrvatske  ekipe bila je dr. sc. Tajana Preočanin, izvanredna profesorica Kemijskog odsjeka PMF-a u Zagrebu, mentor iz biologije bila je dr. sc. Andreja Lucić, viša stručna savjetnica na Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, a mentor iz fizike Filip Torić, mag. phys. s Fizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Uloga mentora je testiranje i odabir učenika za natjecanje, priprema učenika prije samog natjecanja, prevođenje i priprema zadataka na materinji jezik te ispravljanje zadataka nakon samog natjecanja. Natjecanje se održavalo tijekom dva dana. Svaki od tih dana učenici su tijekom četiri sata rješavali praktične problemske interdisciplinarne zadatke koji su obuhvaćali i integrirali područja fizike, kemije i biologije. Tema prvog zadatka bilo je mlijeko pa su učenici trebali procijeniti veličinu mjehurića masti mlijeka mjerenjem atenuacije svjetlosti, okarakterizirati mlijeko putem opažanja propusnosti,  proizvesti sir dodavanjem mlijeku različitih bioloških komponenata i odrediti sastav i ukupnu količinu bjelančevina u mlijeku, jodometrijskom titracijom odrediti količinu laktoze te potom procijeniti opću kvalitetu testiranog mlijeka i njegovu pogodnost za plasman na tržište.
U drugom zadatku učenici su istraživali mogućnost proizvodnje struje različitim oblicima baterija pa su tako morali sastaviti dva suha aluminijska baterijska članka i potom izmjeriti njihovu snagu, napon i jakost te upotrijebiti bateriju u utrci improviziranih automobila, determinirati bakterijski soj izoliran iz mikrobiološkog gorivog članka te izmjeriti njegov napon, jakost i snagu i na kraju, konstruirati mokru bateriju s najvećim mogućim naponom.

U pauzama između dva natjecateljska dana organizatori su učenicima, a tijekom natjecateljskih dana i mentorima, ponudili raznovrsne edukativne posjete muzejima i znanstveno-popularnim izložbama i ekskurzije kao što su primjerice bili posjeti Estonian Aviation Museum, Ice Age Centre, Natural History Museum, Botanical Garden, Earth Science Centre, Kohtla Mining Park, Lake Centre at Centre for Limnology te kanu izlet i pješačenja Soomaa National Park, jednom od najvećih tresetišta u Europi. Po isteku natjecanja, i mentori i učenici prevezeni su u glavni grad Estonije, Tallinn, gdje su mentori u suradnji s organizatorima radili na bodovanju zadataka, a u slobodno vrijeme organizirani su za mentore i učenike vođeni razgledi srednjovjekovnog centra Tallinna, posjeti Seaplane Harbour, Tallinn TV Tower, Estonian Open Air Museum te Park Kadriorg i KUMU Art Museum. Cijela organizacija natjecanja i svih ostalih službenih i popratnih neslužbenih aktivnosti natjecatelja i mentora bila je na vrhunskoj razini, a domaćini su se zaista potrudili kako bi Estonija svima ostala nezaboravno iskustvo.

U organizaciji natjecanja je, osim članova organizacijskog i znanstvenog odbora, sudjelovao i veliki broj mladih volontera koji su bili voditelji nacionalnih timova, pomagali u organizaciji i vođenju posjeta muzejima i prirodnim znamenitostima Estonije te su također na vrlo kreativan, moderan i neformalan način osmislili i vodili ceremonije otvaranja i zatvaranja natjecanja. Izniman trud u organizaciji ovogodišnje Prirodoslovne olimpijade EU u Estoniji bio je nagrađen gromoglasnim pljeskom i zahvalama svih sudionika po završetku natjecanja. Natjecateljski timovi iz Hrvatske postigli su vrlo dobar uspjeh na natjecanju, tim A u sastavu Vilim Lendvaj, Mirko Duvnjak i Paula Vidas osvojio je  srebrnu medalju, a tim B u sastavu Tea Arvaj, Luka Bulić Bračulj i Noa Jelić Matošević osvojio je brončanu medalju. Putovanje naših timova na Prirodoslovnu olimpijadu EU financiralo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, dok su troškove boravka svih nacionalnih timova država članica EU pokrivali sami organizatori. Zahvaljujemo organizatorima na velikom trudu i uistinu prekrasnom iskustvu natjecanja i same Estonije koja je svima ostavila dojam progresivne, moderne i “zelene” zemlje okrenute mladima, obrazovanju i novim tehnologijama te se veselimo slijedećim izazovima i olimpijadi za čiju organizaciju su zaduženi Danci i Sveučilište u Kopenhagenu.

Skip to content