Okrugli stol – Što je vrsta?

Okrugli stol s temom “Što je vrsta?” održan je u petak, 08. 11. 2013. u prostorijama Biološkog odsjeka PMF-a na Rooseveltovom trgu 6.

Okrugli stol započeo je s četiri iznimno zanimljive prezentacije prof. dr. sc. Kučinića, doc. dr. sc. Alegra, doc. dr. sc. Franjevića i prof. Pušića:

  • prof. dr. sc. Mladen Kučinić: “Vrsta kao evolucijski brend”
  • doc. dr. sc. Antun Alegro: “Koncept vrste od Linnea do molekularne taksonomije”
  • doc. dr. sc. Damjan Franjević: “Od krvne plazme do DNA barkodiranja”
  • prof. filozofije Bruno Pušić: “Problem vrste s filozofskog gledišta”

koje su bile izvrstan uvod u dvosatnu raspravu u kojoj su sudjelovali predavači i ostali sudionici okruglog stola, biolozi i filozofi, profesori i studenti. Inicijativa za ovu raspravu o razumijevanju pojma vrste, jednog od centralnih pojmova u biološkim znanostima, ovaj put je došla sa Odjela za Filozofiju na Hrvatkim studijima u Zagrebu: prof. Pušića kojem je to dio njegove buduće disertacije i njegovog mentora prof. dr. sc. Pavela Gregorića. Uvidjelo se je da je razvoj biološke i filozofske misli uvjetovao sve veće udaljavanje od jedinstvenog rješenja ovog problema.

Usprkos tome prof. dr. sc. Oleg Antonić se je potkraj zahuktale rasprave odvažio iznijeti svoj radni prijedlog definiranja vrste čiju konačnu verziju sada možete naći na forumu HBD-a istoimenog naziva: https://www.hbd-sbc.hr/forums/topic/sto-je-vrsta

okrugli stol

Skip to content