Prirodoslovna olimpijada Europske Unije EUSO

2015.

Hrvatsku je na 13. Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije  predstavilo šest darovitih mladih prirodoslovaca u pratnji troje mentora, nastavnika i suradnika PMF-a u Zagrebu: prof. dr. sc. Kreše Zadre (fizika), prof. dr. sc. Tajane Preočanin (kemija) i dr. sc. Andreje Lucić (biologija) (Slika 1). Ovo je druga godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji te stoga i drugo sudjelovanje Hrvatske na Prirodoslovnoj olimpijadi. Iako smo najmlađi sudionici natjecanja i mala država EU naši se timovi ove godine mogu pohvaliti osvajanjem dvije srebrne medalje i odličnim postignutim rezultatima na ukupnoj ljestvici poretka pedeset timova koji su sudjelovali u natjecanju. Ove je godine Prirodoslovna olimpijada Europske unije (EUSO) održana u Klagenfurtu, glavnom gradu pokrajine Koruške, Austrija od 26. travnja do 3. svibnja.

U timu A ove godine bili su Jan Radanović i Nikolina Martinčić, učenici XV. gimnazije (Zagreb) te Karlo Šerbetar, učenik Gimnazije “Fran Galović” iz Koprivnice. U timu B bili su Ilija Srpak,učenik I. gimnazije Varaždin, Kristijan Rupić, također učenik XV. gimnazije (Zagreb) i Viktor Škorjanc, učenik Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci. Ovih šestoro natjecatelja izabrano je u hrvatske timove za EUSO temeljem njihovih rezultata s prošlogodišnjih (2013./14.) državnih natjecanja u znanju iz fizike, kemije i biologije te dva kruga testiranja održanih na PMF-u u Zagrebu.

Pripreme za Prirodoslovnu olimpijadu EU održane su tijekom ožujka i travnja u laboratorijima Biološkog, Kemijskog i Fizičkog odsjeka PMF-a u organizaciji i pod vodstvom mentora (Slika 2).

Slika 2. Učenici tijekom priprema za Prirodoslovnu olimpijadu EUSO 2015 na PMF-u u Zagrebu: a) Viktor Škorjanc i Ilija Srpak (slijeva na desno) u Laboratoriju iz organske kemije. Slika3. Kristijan Rupčić, Jan Radanović, Ilija Srpak i Nikolina Martinčić u Praktikumu za mikrobiologiju. U prvom zadatku na natjecanju interdisciplinarni tim je trebao donijeti stručnu procjenu o isplativosti i sigurnosti izgradnje hidroelektrane na potoku, a u drugom zadatku su učenici dobili zadatak interdisciplinarnim istraživanjem utvrditi krivotvoritelja slike, baš kao pravi CSI (Crime Scene Investigation) tim. Osim samim natjecanjem i rješavanjem zadataka vrijeme u Klagenfurtu bilo je ispunjeno i nizom drugih društvenih i sportskih aktivnosti (Slika 4). Slika 4. Hrvatski timovi učenika tijekom austrijske večere Viktor u nadmetanju u skoku uvis s austrijskim olimpijcem Thomasom Morgensternom. Slika 5. hrvatski timovi s čokoladom koju je u nadmetanju osvojio Viktor.

Oba hrvatska tima su vrlo uspješno savladala sve izazove zadataka na Prirodoslovnoj olimpijadi EU i osvojila srebrne medalje (Slika 6).

Slika 6. Hrvatski natjecatelji nakon ceremonije zatvaranja s osvojenim srebrnim medaljama: a) Ilija Srpak, Kristijan Rupić i Viktor Škorjanc (slijeva na desno). Slika 7. Karlo Šerbetar, Nikolina Martinčić i Jan Radanović (slijeva na desno).

Skip to content