Ljetna škola mladih biologa

Ljetna škola mladih biologa održava se svake godine u lipnju u Baškim Oštarijama.

Školu organizira Hrvatsko biološko društvo 1885 kao nagradu za učenike koji su postigli zapažene rezultate na Državnom natjecanju iz biologije.

Baške Oštarije smještene su na nadmorskoj visini od oko 1000 m, uz cestu Gospić-Karlobag na granici srednjeg i južnog Velebita. Hotel Velebno pruža udoban i komforan smještaj i hranu, a idealna je polazna točka za obilazak biološki i geološki vrlo zanimljivijih dijelova Velebita. Tu se nalaze staništa endemskih vrsta poput velebitske degenije (Degenia velebitica (Deg.) Hay.) i sibireje (Sibirea croatica Deg.). Škola će imati naglašeno terensko obilježje. Poslije doručka odlazi se na planinarenje, uz stručno vodstvo botaničara, zoologa i geologa. Ručak je u hotelu, a nakon kraćeg odmora opet se izlazi na teren. Poslije večere održavaju se stručno znanstvena predavanja i pretražuje sakupljeni materijal. Za detaljnije analize bit će na raspolaganju mikroskop i pribor za izradu mikroskopskih preparata. Predviđa se, za one koji su zainteresirani,  noćni i rano-jutarnji izlazak na teren, kao i upoznavanje zvjezdanog neba. Ovisno o raspoloživom prijevozu, predviđa se odlazak u Karlobag i upoznavanje osnova biologije mora.
U slučaju lošeg vremena organizirat će se u hotelu seminari i jednostavne laboratorijske vježbe (npr. izoliranje DNA u uvjetima priručnog laboratorija).

Skip to content