Međunarodno natjecanje ICYS

International Conference of Young Scinetists (ICYS) održava se od 1994. godine, a inicijativa za ovo natjecanje potekla je iz Budimpešte i to od Eotvos Lorand University. Konferencija je zamišljena kao izmjena iskustava među učenicima koji u svojim školama rade na različitim projektima iz prirodnih znanosti (matematike, informatike, fizike, biologije i ekologije).
Na konferenciji mogu sudjelovati isključivo učenici srednjih škola od 14 do 20 godina koji su nagrađeni na nacionalnim natjecanjima. To im je i prilika da vide na koji način se pripremaju i izlažu znanstveni radovi.
Službeni jezik konferencije je engleski, a svaki učenik ima desetak minuta za prezentaciju projekta na engleskom jeziku, nakon čega odgovara na pitanja internacionalnog žirija koja su vezana uz znanstveno područje i temu samog projekta. Naši učenici na ovom natjecanju sudjeluju od 2006. godine.
U organizaciju natjecanja uključeno je Hrvatsko fizičko i Hrvatsko biološko društvo. Od 2006. do 2012. nacionalna koordinatorica za ovo natjecanje bila je dr.sc. Žaklin Lukša, a od 2013. tu dužnost obnaša prof. dr. sc. Božena Mitić.